Briketai

Lietuvoje parduodamos įvairios briketų rūšys, viena nuo kitos besiskiriančios jų formavimui naudota medžiaga bei savybėmis. Pagrindiniai rodikliai, pagal kuriuos renkamasi briketus – drėgnumas, peleningumas ir kaloringumas. Durpių briketai gaminami presuojant durpes, išgautas natūraliai. Jos susidariusios iš yrančios organinės medžiagos, pavyzdžiui, humuso, augalų ir medžių krituolių. Daugiausia durpės randamos drėgnose žemumose. Durpių briketai labai ekologiški, juose nėra kenksmingų kietinimo ar surišimo medžiagų. Priklausomai nuo to, kaip gerai durpės išvalytos, jų peleningumas gali skirtis nuo 5 iki 20 masės šimtųjų dalių. Jų kaloringumas taip pat priklauso nuo apdirbimo kokybės: gerai paruošti pjuvenų briketai turi iki 4600 kcal/kg. Kita ypač prieinama briketų rūšis – medienos briketai. Jie presuojami iš tam tikros medienos, pavyzdžiui, uosio, beržo, ąžuolo, taip pat – spygliuočių (pušies, eglės), lapuočių. Medžio pjuvenų briketai drėgmė mažesnė – iki 8 proc. Mažiausiai peleningi  uosio briketai – iki 1,5 proc. Kaloringiausi ąžuoliniai briketai: degant jie išskiria iki 6200 kcal/kg.

Briketai